Recept Maissoep met tortillachips

Ik ben gek op mais! Deze licht zoete graangewas leent zich voor enorm veel gerechten: van Mexicaanse bonenschotels tot heerlijke salades. Maar ook een “gewone” gekookte maiskolf met wat roomboter en zeezout vind ik een verwennerij. Helaas was de maisoogst dit jaar, door de aanhoudende droogte, niet groot. Gelukkig heb ik bij mijn groenteboer nog een paar maiskolven kunnen krijgen om deze heerlijke soep te kunnen maken. Heb jij niet dat geluk gehad of heb je zin in deze soep buiten het maisseizoen dan is mais uit pot of blik ook een goed alternatief.

Ingrediënten

2 maïskolven of 250 gram maiskorrels (blik/ pot)
2 middelgrote aardappels
2 bospeen
1 ui
2 tenen knoflook
2 (glutenvrij) bouillonblokjes + 1 liter water of verse (eigen gemaakte bouillon)
Neutrale olie naar keuze
(Glutenvrije) tortillawrap

Optioneel
Verse zachte geitenkaas
Pompoenpitten
Uitgebakken spekjes
Takje peterselie

Bereiding
Indien je verse maiskolven gebruikt kook deze in een pan met water totdat de mais gaar is (ongeveer 20 minuten). Laat de maiskolven wat afkoelen en snijd vervolgens de maiskorrels van de kolven af.

Schil de aardappels en snijd deze in partjes, maak de bospeen schoon met een borstel en water en snijdt deze in plakjes, schil de ui en knoflookteentjes en snijd in stukjes.

Doe wat olie in een soeppan, zodra deze warm is doe je de uien en knoflook in de pan. Bak dit kort aan en zet vervolgens het vuur op middellaag zodat de uien en knoflook rustig kunnen aanfruiten.

Als de uien mooi glazig zijn doe je de stukjes bospeen erbij. Laat dit een aantal minuten meebakken.

Doe de bouillon in de pan en zet het vuur hoger. Wacht tot de bouillon net tegen de kook is en doe de aardappels en de maiskorrels ook in de pan. Doe de deksel op de pan, zet het vuur op middellaag en laat dit zo’n 30 minuten staan.

Verwarm na 25 minuten de oven alvast voor op 180 graden voor de tortillachips en de geitenkaas. Snijdt de tortillawrap in puntjes en bestrijk deze met een neutrale olie en strooi er wat zeezout of kruidenzout over. Leg op een bakplaat, bekleed met bakpapier, een stukje geitenkaas en de puntjes tortillawraps. Doe de bakplaat zo’n 8-10 minuten in de oven. Houdt het wel in gaten. Met name het bakken van de tortillapuntjes kan opeens hard gaan! Zodra de tortillachips mooi goudbruin zijn en de geitenkaas wat gesmolten haal je de bakplaat uit de oven.

Heeft de soep zo’n 30 minuten op het vuur gestaan? Kijk dan of de aardappels en bospeen zacht zijn. Als dit het geval is kun je de soep pureren met een staafmixer. Zelf vind ik de maissoep het lekkerst als hij glad gepureerd is, maar houd je van nog een “bite” in de soep dan kun je uiteraard er ook voor kiezen om de soep kort te pureren. Door de mais blijven er wel wat velletjes in de soep. Vind je dit niet fijn dan kun je de soep ook nog zeven.

Doe de soep in een kom, leg de geitenkaas op de soep met een takje peterselie en serveer de tortillachips erbij.

Tip: eet je veganistisch? Vervang de geitenkaas door wat (gebakken) pompoenpitten.

Eet je vlees? Vervang de geitenkaas door wat uitgebakken spekje. Allemaal erg lekkere opties!

Ga je deze maissoep ook maken? Ik ben benieuwd wat jij van het recept vindt of heb je zelf een lekker recept voor maissoep? Laat het vooral weten in de comments!

Ciao,

Bella

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.

Verwante artikelen
bouillonblokjes(original) bouillonblokjes(original)
Rapunzel
Inhoud 15 x 8 stuk (€ 2,33 / 1 Stuk)
€ 34,98
tortilla wraps tortilla wraps
Fertilia
Inhoud 16 x 300 Gram (€ 2,19 / 1 Stuk)
€ 35,06