Glutenvrijdieet… wat mag je dan wel?

Het is nu twee weken geleden dat ik te horen heb gekregen dat ik een glutenintolerantie heb. Toen ik van de arts thuis kwam ben ik op internet gaan zoeken naar een natuurvoedingsadviseur. Gelukkig heb ik er één kunnen vinden die dicht bij mij in de buurt een praktijk heeft en ik kon een paar dagen later al bij haar terecht! Ik heb met haar besproken dat ik graag advies wil krijgen over wat ik wel en niet mag eten met een glutenvrijdieet. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik geen tekorten krijg aan voedingsstoffen en wil graag weten wat ik ter vervanging kan eten om dit te voorkomen.

Ik werd warm ontvangen bij de natuurvoedingsadviseur. Ik heb eerst mijn verhaal verteld over mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn klachten. Vervolgens heb ik verteld wat ik zoal at vóór de diagnose van mijn glutenintolerantie. Iris, de natuurvoedingsadviseur, stelde mij daarna allerlei vragen over o.a. wat ik lekker vind en hoe mijn levenssituatie op dit moment is. Om eerst uit de voeten te kunnen met een glutenvrijdieet heeft Iris mij algemene informatie gegeven over wat ik allemaal wel kan eten. Een uitgebreid voedingsadvies, passend bij mijn leefsituatie en mijn behoeftes, komt in het vervolggesprek. Iris vertelde mij dat de volgende granen van nature glutenvrij zijn:

* De wetgeving schaart haver toch onder glutenbevattende graansoort omdat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Let dus extra op met dit graan!

Meel, bloem en kant-en-klare deegwarenproducten kan ik op basis van deze granen wel eten. Het is wel belangrijk dat deze producten voorzien zijn van het gecertifieerde glutenvrijlogo. Dit logo garandeert namelijk dat de producten voldoen aan de gestelde eisen voor veilig glutenvrij eten. Daarnaast is het belangrijk om zelf je gerechten in een schone (glutenvrije) omgeving met schoon keukengerei te bereiden om kruisbesmetting te voorkomen. Aangezien mijn familieleden thuis wel glutenbevattende granen eten betekent dit dat ik voor het bereiden van mijn gerechten eerst een stukje aanrecht schoon moet maken en schone snijplanken, messen, pannen e.d. moet gebruiken.

Momenteel zijn er veel glutenvrije vervangende producten te verkrijgen zoals: brood, crackers, pasta, koekjes, snoepjes. Iris adviseerde mij naast deze vervangende producten ook eens gerechten te maken met ingrediënten die van nature glutenvrij zijn. Zoals yoghurt met noten, zaden, pitten en vers fruit of havermoutpap als ontbijt. Voor de lunch zou ik eens een boerenomelet of een salade kunnen eten. Daarnaast is het zelf maken van brood, cruesli en tussendoortjes ook een goede optie. Je kunt dan zelf bepalen wat voor ingrediënten je gebruikt.

Wanneer ik dagelijks voldoende verse groenten, fruit, glutenvrije granen en een paar keer in de week peulvruchten, noten en zaden eet zal ik alle vitamines en mineralen binnenkrijgen en is de kans op een tekort niet zo groot. Om te voorkomen dat ik een jodium tekort krijg adviseerde de natuurvoedingsadviseur mij om een stukje kombu met de peulvruchten, granen, groente en soepen mee te koken.

Ik ben erg blij met de informatie en eerste adviezen die ik van Iris heb gekregen! Gelukkig houd ik erg van bakken en koken, dus het zelf maken van mijn maaltijden gaat vast goed komen!

Gaan jullie mij volgen in mijn glutenvrije zoektocht?

Ciao,

Bella

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.