Gemengde gevoelens

Kortom: er wordt steeds minder biologische baktarwe in Nederland verbouwd. Ruim 85% van de biologische baktarwe komt uit het buitenland en daar kijken we met gemengde gevoelens naar.

Zoals gezegd: we halen producten het liefst van zo dichtbij mogelijk omdat dat voedselkilometers scheelt, het je in contact met de oorsprong van je eten brengt, het regionale boeren economisch perspectief geeft en het de positieve gevolgen van de biologische landbouw heel zichtbaar maakt in het landschap.
Tegelijkertijd begrijpen we alle bovenstaande aspecten van het verhaal voor boer, molenaar en bakker. Het is van groot belang dat een groter percentage van het biologische veevoer uit de regio komt (in plaats van uit Zuid-Amerika waar bossen worden gekapt en lokale boeren van hun land verdreven). Ook is het belangrijk dat baktarwe van een goede kwaliteit is en vinden we het positief dat de extensieve bewerking in Oost-Europa voorlopig voor een goed gewas zorgt.

Wat we jammer vinden is dat er (naast de voedselkilometers) op die arealen niet duurzaam aan bodemverbetering en een vruchtbare aarde wordt gewerkt. Ook de schaalgrootte met gigantische arealen en de reputatie van corruptie en fraude (vooral in de Oekraine) maken ons bezorgd, ondanks de zorgvuldige controle van biologische controle-organisaties.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.