Efraim maakt seitan

Vanmorgen vroeg was onze keuken al in rep en roer. Efraim ging seitan maken. Deze lekkere vleesvervanger bestaat uit het tarwe eitwit (de gluten) dat overblijft nadat het meel steeds weer uitgespoeld wordt. Hij vroeg me zijn recept met jullie te delen, dus bij deze!

  • maak een bouillon van wat er is, bijv. wortel, ui, prei, selderij, samen met kombu en tamari of shoyuseitan_1
  • neem gebuild tarwemeel (tarwefijnmeel 70% van De Nieuwe Band). Dit meel is door de buil (gezeefd), waardoor het niet meer 100% volkoren is.
  • kneed een deeg van het meel en water tot een dikke bol
  • was de deegbol 3 keer uit in een in een grote kom
  • gooi het spoelwater niet weg, maar doe het in de badkuip
  • wat je in je handen overhoudt is een soort spons van gluten

 seitan_4

  • maak nog 3 of 4 van deze deegbollen en kook ze heel zachtjes, minimaal een uur in de bouillon
  • kook wat glazen potten uit, vul ze met de gloeiend hete seitan (in plakjes gesneden) met bouillon, en zet ze ondersteboven neer. Je kunt de seitan goed bewaren, maar snel lekker opeten is natuurlijk ook goed!

seitan_6

Dank je wel Efraim!

Tags: Oma Gort

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.