Boekreview “Gezond Feesten” van Amber Alberda

Een van de dingen waar ik enorm blij van kan worden zijn kookboeken. Als ik in een boekenwinkel of in de bibliotheek ben dan is de kookboekenafdeling het eerste waar ik heen loop en bij vrienden en familie neem ik altijd graag een kijkje in de boekenkast op zoek naar bijzondere kookboekenaanwinsten. Ik vind het heerlijk om kookboeken “door te lezen” en inspiratie op te doen. Als er dan ook nog eens prachtige foto’s van de gerechten in staan dan heeft de auteur mij helemaal enthousiast gemaakt!

Omdat ik mijn moeder, Vicky, de afgelopen maanden met het een en ander had geholpen mocht ik van haar een kookboek uitkiezen. Andere kookboekenfanaten zullen denk ik wel begrijpen dat als je zo’n aanbod krijgt je wel even serieus voorwerk gaat doen voordat je er één het kiest. Want ja, eigenlijk wil je ze wel allemaal ;).

Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op het kookboek “Gezond feesten” van Amber Albarda. Wellicht denk je, huh, maar de feestdagen zijn nu toch net afgelopen…? Dat klopt, maar het leuke is dat Amber recepten heeft bedacht voor alle feestdagen. Naast Kerst en Oud & Nieuw staan er recepten voor bijvoorbeeld Valentijn, Pasen en Moederdag. En bovendien, is elke dag niet gewoon een feestje? Helemaal als het ook nog gezond kan met de recepten uit dit boek…!

Wat vind ik van het boek?
Een van mijn beste vriendinnen is al jaren enorme fan van de boeken van Amber Albarda. Hoewel ik in het begin wat sceptisch was vanwege de wat commerciële titels, zoals “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig”  moet ik zeggen dat ik na het lezen van haar boeken zelf ook fan ben geworden! Amber Albarda heeft een aantal ‘gewone’ boeken geschreven wat grotendeels bestaat uit hoofdstukken met informatie over voeding, het lichaam en de effecten van het een op het ander. Voor een klein deel bestaan deze boeken uit wat recepten. Naast deze boeken heeft Amber ook nog een aantal kookboeken geschreven. Gezond feesten is hier dus één van.

Het leuke van haar boeken vind ik dat ze op een toegankelijke manier schrijft en dat de recepten vrij makkelijk te maken zijn. Je hoeft niet per se een keukenprins(ses) of bakkoning(in) te zijn om een recept van haar om te toveren naar de werkelijkheid. Het boek Gezond feesten vind ik daarnaast erg mooi visueel vormgegeven, waardoor ik echt zin krijg om het recept te maken.

De ingrediënten uit de recepten zijn vrijwel allemaal goed te verkrijgen in de Nederlandse biologische (web)winkels wat ik zeker een pluspunt vind.

Glutenvrij
Achterop de kaft van het boek staat dat alle recepten zonder toegevoegde suiker, tarwe koemelk en vrijwel zonder gluten zijn. Inderdaad, vrijwel zonder gluten… Wat dus betekent dat er een enkel recept tussen zitten waar speltmeel voor wordt gebruikt. Ikzelf gebruik in dat geval altijd rijst- of havermeel in combinatie met boekweit- of teffmeel. Waarin de verhouding van rijst- of havermeel wel iets groter is dan boekweit- of teffmeel (60-40 of 70-30).

Omdat Amber in haar kookboeken afwisselend recepten heeft geschreven die wel en niet glutenvrij zijn had ik het beter en ook overzichtelijker gevonden als ze per recept duidelijk had vermeld of het glutenvrij is of niet. Vooral voor de mensen die niet glutenvrij hoeven te eten, maar wel graag een glutenvrij (feest)hapje/taartje voor iemand met een glutenvrij-dieet willen maken. Uit ervaring weet ik dat het nogal eens voorkomt dat men denkt dat speltmeel glutenvrij is en om misverstanden te voorkomen zou een duidelijke vermelding wel handig zijn.

Conclusie
Op bovenstaande kritiekpuntje na vind ik het kookboek Gezond feesten (eigenlijk alle boeken van Amber Albarda) echt een aanrader! Vooral de recepten voor crackers, chocoladeletter en aardbeien-ontbijt cakejes wil ik heel graag gaan maken! En uiteraard ga ik daarvoor niet wachten tot Moederdag en Sinterklaas ;). Want een “gewone” chocoladereep en ontbijt cakejes zonder aardbeien zullen vast net zo lekker smaken!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.