Boekreview “Eet als een expert”

Sinds ik glutenvrij eet ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in voeding. Voornamelijk naar waar voedingsmiddelen uit bestaan en wat voor effecten dit heeft op de mens, dier, aarde en plant. We leven in een tijd waarin het niet moeilijk is om informatie over voeding te krijgen. Bijna dagelijks staat er wel een artikel in de krant, wordt erover gesproken in een televisieprogramma en via het internet kun je al helemaal urenlang bezig zijn met het lezen van informatie.

Soms voelt het alsof ik door de bomen het bos niet meer zie. Of beter gezegd: “Door de chiazaadjes het tarwegras niet meer zien…”

Ik besloot op zoek te gaan naar (kook)boeken die geschreven zijn door deskundigen en mij betrouwbare informatie kunnen geven. Mijn 1e boek werd “Eet als een expert”.

Waar gaat het boek over?

Het boek “Eet als een expert” is door een team van diëtisten, voedings- en gezondheidswetenschappers geschreven, die naast hun werk ook het online foodplatform I’ am a Foodie beheren. Door het online foodplatform zijn de auteurs tot de conclusie gekomen dat men elke dag geconfronteerd wordt met een oerwoud van informatie over wat gezond is. Echter zijn die berichten op (social)media soms tegenstrijdig en overstemmen vaak genuanceerde informatie van goede bronnen. In dit boek geven de auteurs, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, uitleg over de verschillende voedingsstoffen (o.a eiwitten, vetten, koolhydraten) en de voedingsproducten hiervan (o.a. granen, groente, fruit, suiker, boter en olie). Daarnaast geven ze inzicht in hoeverre dit effect heeft op de gezondheid en wat, wetenschappelijk onderbouwd, waar en niet waar is over bepaalde voedingshypes en -trends.

Mijn mening over het boek

Voor een deel heeft het boek voldaan aan mijn verwachtingen. Echter kwam ik tijdens het lezen van het boek achter dat de auteurs zich voornamelijk in het boek richten op de effecten van voeding in relatie tot chronische ziektes. zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker zoals darm- en borstkanker. Aan de hand van diverse onderzoeken waarbij onderzocht is of er een relatie is tussen diverse voedingsmiddelen en bepaalde chronische ziektes bepalen de auteurs of een voedingsmiddel gezond is. De mening van de auteurs kwamen echter niet geheel overeen met mijn visie op voeding, namelijk natuurvoeding. Bepaalde voedingsmiddelen die vanwege hun volwaardigheid binnen de visie van natuurvoeding vallen zijn volgens de auteurs van dit boek juist ongezond. Een voorbeeld hiervan is roomboter, dit omdat roomboter voor een groot deel uit verzadigd vet bestaat en verzadigd vet niet goed is voor je hart en bloedvaten en dus hart- en vaatziektes, overgewicht en diabetes type 2 kan veroorzaken. In de natuurvoeding is men echter wel van mening dat roomboter een gezonde keuze is, omdat roomboter onbewerkt en regionaal te verkrijgen is. Daarnaast wordt juist binnen de natuurvoeding aangeraden om met mate natuurlijk verzadigd vet te eten aangezien je lichaam ook dit vet nodig heeft en het ook goede voedingsstoffen, zoals vitamine D, bevat.

Verder wordt in het boek beschreven dat biologische groenten en vlees niet gezonder is. De conclusie hiervan hebben de auteurs gebaseerd op onderzoeken naar de voedingswaarde van biologische groenten versus reguliere groenten. In deze onderzoeken waren namelijk geen of slechts kleine verschillen te zien. Daarnaast hebben de auteurs deze conclusie getrokken aan de hand van een onderzoek waarin geen bewijs is dat mensen die biologisch eten gezonder zijn dan mensen die wel biologisch eten. Ondanks dat ze het hoofdstuk afsluiten dat men om andere redenen zoals het welzijn van de dieren ervoor kan kiezen om biologisch te eten vind ik deze conclusie zeer eenzijdig belicht. De auteurs belichten bijvoorbeeld totaal niet volledig de kant van wat het impact van niet-biologische groenten en vlees heeft op aarde, plant, dier en mens.

Anderzijds kwamen een aantal onderwerpen en conclusies van de auteurs wel overeen met de visie van natuurvoeding. De auteurs gaven bijvoorbeeld het advies om voeding zo puur en vers mogelijk te eten. Hiermee bedoelen ze met name geen “Ultra-processed foods” (= voeding dat in een fabriek is gemaakt, en waar onnodige middelen aan toegevoegd zijn), maar er wordt niet gesproken over regio en seizoenen. Ook geven de auteurs wel goede informatie over de impact van het (veelvuldig) consumeren van vis en vlees op de aarde, het uitsterven van bepaalde vissoorten en de vervuiling van de zee.

Conclusie

Wanneer je je net zoals ik meer wilt verdiepen in natuurvoeding dan zal je met dit boek, naar mijn mening, niet een volledig beeld krijgen. De visie van de auteurs komt niet geheel overeen met mijn visie van natuurvoeding en daardoor kon ik mij dus ook niet altijd vinden in de conclusies. Toch vind ik dat de auteurs de lezer wel leert om kritisch naar informatiebronnen te laten kijken. Het zit nou eenmaal in de mens om mooie praatjes te geloven en wonderen te zien verrichten. Echter is in de meeste gevallen van voedingshypes de producent de enige die hierbij welvaart.

Daarnaast heb ik ook nuttige informatie uit dit boek verworven en vond ik dat in het boek erg leuke en lekkere recepten staan die ik nog met regelmaat maak!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb het privacy beleid gelezen.