Knapperig, kruidig en licht notig – een opschepper van een cracker.
Ingrediënten (voor 1 bakplaat)
- 100 g havervlokken
- 50 g zonnebloempitten
- 30 g lijnzaad
- 20 g sesamzaad
- 1 el zwarte kummel (Nigella sativa)
- ½ tl zout
- 1 el olijfolie
- 150 ml heet water
- Een snufje rozemarijn of gerookt paprikapoeder voor extra pit
- Grof zeezout om erover te strooien voor het bakken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C (het liefst met hete lucht).
- Meng alle droge ingrediënten in een kom: haver, pitten, zaden, zout en zwarte kummel.
- Voeg de olijfolie en het hete water toe en roer tot het een dik, plakkerig mengsel wordt. Laat 10 minuten staan zodat het lijnzaad zijn werk kan doen.
- Verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik de achterkant van een lepel of een natte deegroller om het zo dun mogelijk uit te rollen (ongeveer 2–3 mm).
- Snijd eventueel alvast in stukken met een mes of pizzasnijder – zo breekt het straks mooi.
- Bak 40–45 minuten, tot de randen goudbruin en krokant zijn.
- Laat volledig afkoelen op een rooster; ze worden dan pas echt knapperig.
Serveren
Deze crackers zijn heerlijk met een beetje hummus, een restje geroosterde groente of gewoon zo – met niets erop, behalve een momentje rust.
De zwarte kummel zorgt voor die kruidige, aardse toon die blijft hangen. Een kleine verrassing bij elke hap.
De Opschepper-tip
Gebruik de losse zaden van De Opschepper – havervlokken, sesamzaad ongepeld, lijnzaad en natuurlijk nigella – en stel thuis jouw eigen mix samen. Zo hou je alles puur, eerlijk en precies zoals jij het lekker vindt.
