pitten & zaden crackers met zwarte kummel

Knapperig, kruidig en licht notig – een opschepper van een cracker.

Ingrediënten (voor 1 bakplaat)

  • 100 g havervlokken
  • 50 g zonnebloempitten
  • 30 g lijnzaad
  • 20 g sesamzaad
  • 1 el zwarte kummel (Nigella sativa)
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 150 ml heet water
  • Een snufje rozemarijn of gerookt paprikapoeder voor extra pit
  • Grof zeezout om erover te strooien voor het bakken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C (het liefst met hete lucht).
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom: haver, pitten, zaden, zout en zwarte kummel.
  3. Voeg de olijfolie en het hete water toe en roer tot het een dik, plakkerig mengsel wordt. Laat 10 minuten staan zodat het lijnzaad zijn werk kan doen.
  4. Verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik de achterkant van een lepel of een natte deegroller om het zo dun mogelijk uit te rollen (ongeveer 2–3 mm).
  5. Snijd eventueel alvast in stukken met een mes of pizzasnijder – zo breekt het straks mooi.
  6. Bak 40–45 minuten, tot de randen goudbruin en krokant zijn.
  7. Laat volledig afkoelen op een rooster; ze worden dan pas echt knapperig.

Serveren

Deze crackers zijn heerlijk met een beetje hummus, een restje geroosterde groente of gewoon zo – met niets erop, behalve een momentje rust.
De zwarte kummel zorgt voor die kruidige, aardse toon die blijft hangen. Een kleine verrassing bij elke hap.

De Opschepper-tip

Gebruik de losse zaden van De Opschepperhavervlokken, sesamzaad ongepeld, lijnzaad en natuurlijk nigella – en stel thuis jouw eigen mix samen. Zo hou je alles puur, eerlijk en precies zoals jij het lekker vindt.

Meer voor jou